Biografie

ricky18

Dance-pop zanger Ricky Martin, volledige naam Enrique Martin Morales, werd geboren op 24 december 1971 in Santurce en groeide op in San Juan, Puerto Rico.

Ricky Martin was een van de grootste tiener-idolen in Latijns America in de jaren '90. Omdat hij lead zanger van Menudo was, Martin was gezegend met een knappe kop en goede stem, hielp hem dat om een Latijnse muziekster te worden. Hij werd ook acteur, oogste lof van de Mexicaanse film industrie en schitterde in de Amerikaanse soap "General Hospital", waarin hij Miguel Morez speelde, een barkeeper die in het weekend zijn brood als zanger verdiende.

Als kind zong hij in een koor en acteerde in schooltoneelstukken. Toen hij zes was, begon hij met acteren in televisie commercials. Kort daarna hij nam professionele zing- en acteerlessen, welke de weg vrij maakte voor zijn audities voor Menudo. In 1984, toen hij 12 jaar oud was, werd hij een lid van Menudo. De volgende vijf jaar, hij was inmiddels lead zanger van de groep, hielpen hem een internationale sensatie te worden.
Toen hij te oud werd voor Menudo in 1989, ging hij terug naar Puerto Rico, waar hij zijn middelbare school afmaakte. Na zijn examen ging hij naar New York, waar hij gewoon een paar maanden uitrustte. Na die paar maanden rust begon hij aan zijn weg terug naar de entertainment industrie. Hij ging terug naar Mexico, waar hij eerste een paar maanden acteerde op toneel, voor hij terugkeerde naar de muziekindustrie.

In 1991 bracht hij zijn album met zijn eigen naam uit, die hij samen schreef met zijn maatje uit Menudo: Robi Rosa, met wij hij vervolgens veelvuldig samen werkte gedurende zijn carriere.(Ook vaak vermeld als Ian Blake).
Ricky Martin werde een vrij grote ster in de Latijnse hitlijsten. Twee jaar later, de opvolger werd het door Juan Carlos Calderon geproduceerde "Me Amaras", welke zelfs een grotere hit werd, werd hij gelanceerd tot superster in Latijns Amerika.
Zijn eerste Engelstalige album, welke ook Ricky Martin heette, werd uitgebracht in de lente van 1999. Het maakte hem tot een internationale superster, door de megahit "Livin' la Vida Loca" en "She's All I Ever Had".

Op 6 november 2000 werd zijn recentste album uitgebracht: "Sound Loaded". De singels, die van dit album zijn uitgebracht, zijn "She Bangs" and "Nobody want to be lonely". Deze laatste is een duet met Christina Aguilera.

from www.mtve.com